een goed zelfbeeld geef je mee

Hoe sta jij voor de spiegel? Maak je wel eens grapjes ten koste van je zelf?
“Jeetje, dat mijn kont op die stoel past!”, “De looks heeft hij duidelijk van zijn vader, gelukkig heeft hij niet te veel van mij”, of “Je kunt knikkeren in die putten in mijn dijen!”

Ik betrapte me er een tijd geleden op toen ik onder het mom van ‘een grapje’ mijn lijf weer eens belachelijk maakte. Met grote ogen keek mijn dochtertje me niet begrijpend aan: ik zei iets waar ik om lachte, maar het was duidelijk niet leuk, dat vond ze maar raar…

Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan. Ik, die juist altijd bezig ben met kinderen een goed zelfbeeld te geven. Die anderen in hun kracht wil zetten, ik liet mijn eigen dochter feilloos zien hoe het NIET moet.
Wat ik mijn kinderen namelijk mee wil geven, net als de kinderen met wie ik werk, is dat je van waarde bent alleen al door er te zijn. Dat er van je gehouden wordt hoe je er ook uit ziet. Dat je niet perfect hoeft te zijn om geweldig te zijn.

Ik voelde me net als in dat Phil Collins liedje “Just do as I say, don’t do as I do”…
Dat moest anders. Kinderen leren namelijk voor het grootste gedeelte door wat wij voordoen, niet zo zeer door wat we hen vertellen. En echt, als ik die kleine iets mee wil geven is dat ze van zichzelf mag houden. Ook al heeft ze misschien later, net als haar moeder, tig kilo teveel aan zich hangen, gekke wiebeltenen en de neiging iets te eerlijk te zijn op het internet;)

Dus als we nu samen in bad zitten, of ons aankleden, dan complimenteer ik ons beide. Naast dat ik, zoals ik altijd al deed, haar mooie lijfje noem, noem ik ook iets wat ik mooi vind aan mezelf. En dan wel gemeend: “Mama’s sterke benen, zachte huid of lange haren”. Zo kan ze zien dat ik ook trots ben op mezelf. Dat we dat samen mogen zijn: op elkaar en op ons zelf.

Een goed zelfbeeld is niet iets dat je aan komt waaien in deze wereld. Onze westerse wereld, de media, de ‘consumentenmaatschappij’ is er erg op gericht om je te vertellen dat je niet goed genoeg bent: pas als je dit-of-dat koopt/gebruikt/behaalt/doet kun je er komen, maar zoals je nu bent ben je er duidelijk nog niet. Dat is de boodschap.

Wij ouders en opvoeders hebben de schone taak om een tegengeluid te geven. En bij wie kunnen we beter beginnen dan bij ons zelf?

Heeft jouw kind een verminderd zelfbeeld? Wordt hij of zij gepest? Heb je zelf moeite met het overbrengen van een positief zelfbeeld? De Kinder- en Opvoedcoach biedt naast coaching ook trainingen aan om er voor te zorgen dat jij en je kind lekker in je vel zitten!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *