Creatieve- 

speltherapie

Praten over problemen kan helpend zijn. Praten over oplossingen nog veel meer. Maar wat als praten nou niet jouw manier is? Dit geldt vooral voor kinderen; ze hebben vaak de woorden nog niet om alles wat er in hen om gaat uit te kunnen drukken.

Creativiteit en spel zijn andere manieren om toch te kunnen ‘praten’ over dat wat er in je speelt zonder dat je er persé woorden aan hoeft te geven. Ze geven toegang tot en woorden aan gevoelens of gedachten die anders misschien verborgen blijven. Door spelenderwijs kinderen te laten uiten wat hem of haar bezighoudt leren ze hun eigen oplossingen te bedenken, uit te proberen en te doorleven.

Emoties kunnen tijdens creatieve- en speltherapie op non-verbale wijze geuit. Door middel van onder andere specifieke spellen doen, muziek maken, toneelspelen, dansen of bijvoorbeeld schilderen, worden gevoelens en problemen uitgebeeld en onderzocht. Het doel van creatieve- en speltherapie is het erkennen van problemen en het vervolgens in gang zetten van processen van acceptatie, verandering en persoonlijke ontwikkeling. Het kan inzicht geven in innerlijke conflicten en kan verwerking bevorderen.

interesse?

Bij Praktijk Eigenwijsheid wordt veel gewerkt met tekenen, schrijven, schilderen, rollenspellen, kleien, knutselen, muziek en verhalen vertellen. Eigenlijk is iedere vorm van creatief bezig zijn een manier om mee te werken. 

Voor ieder kind wordt bekeken welke aanpak passend en helpend is voor dat kind in die situatie aangezien elk kind, en elke situatie, uniek is.