Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring zoals een ongeval, (seksueel) geweld, een scheiding, pesten, langdurig negatief zelfbeeld, faalangst etc. 

EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Met Traumaverwerking gaat de pijnlijke emotionele lading van het trauma af waardoor het trauma verwerkt kan worden en het geen invloed meer heeft op het dagelijks leven. 

EMDR voor kinderen

  • Het gevoelige kind dat zich niet begrepen voelde en het idee heeft gekregen dat er iets mis met hem is.
  • De jongen die werd gepest, en nu is vergeten wat hij waard is.
  • Het meisje dat zo vaak heeft gehoord dat ze niet goed genoeg is, dat ze dit zelf ook echt is gaan geloven.
  • Het slimme kind waar zo veel van werd gevraagd en verwacht, dat het nu de overtuiging heeft nooit ergens aan te kunnen voldoen.

Dit kunnen traumatische ervaringen zijn voor een kind.
Wellicht niet zo voor de hand liggend als een ingrijpende gebeurtenis zoals het overlijden van een ouder, scheiding van de ouders of het krijgen van een ongeluk, maar toch kan ook dit een grote impact hebben op hoe een kind in het leven staat, hoe het over zichzelf denkt, hoe makkelijk het nieuwe dingen kan leren, hoeveel vertrouwen het heeft in eigen kunnen en met hoeveel moed het fouten durft te maken en nieuwe uitdagingen durft aan te gaan. 

Voor zowel kinderen als volwassenen kan EMDR een snelle en blijvende oplossing zijn. 

wil je meer weten? 
neem contact op

Hier zie je een voorbeeld van hoe EMDR kan werken: